Dieta w chorobie nowotworowej.

Dieta w chorobie nowotworowej to dieta z założeniami diety antynowotworowej, która opierają się o model zdrowego żywienia. To przede wszystkim dieta dostosowana do potrzeb indywidualnych osoby chorej, wynikających z skutków ubocznych leczenia bądź samego nowotworu. Dieta ma poprawić stan samopoczucia i stan odżywienia organizmu. Nasza usługa obejmuje między innymi ocenę czy jesteś w grupie ryzyka niedożywienia i postara się temu zapobiec. Jeżeli występują objawy z przewodu pokarmowego takie jak wymioty biegunka, brak apetytu, metaliczny posmak w ustach, itp. dietetyk postara się prostymi sposobami temu zaradzić. Podpowie których produktów spożywczych najlepiej unikać a które wybierać. Przy komponowaniu zaleceń żywieniowych i jadłospisu zwracamy wagę na wiek, tryb życia, codzienną aktywność fizyczną, preferencje smakowe, choroby współistniejące, stan odżywienia, masę ciała, umiejscowienie oraz typ nowotworu, stopień zaawansowania choroby, zastosowane leczenie i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz skutki uboczne zastosowanej terapii.