Dieta w chorobach cywilizacyjnych

Życie w XXI wieku nie jest łatwe, szczególnie jeśli chodzi o zachowanie dobrego samopoczucia. Wraz z rozwojem cywilizacji pojawia się coraz więcej takich chorób jak otyłość, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, próchnica. Pewne choroby dietozależne należą do głównych przyczyn zgonów np. choroby układu sercowo-naczyniowego. Ciągły pęd sprawia, że zapominamy o podstawowej rzeczy jaką jest odżywianie organizmu, czyli dostarczenie nie tylko energii ale i odpowiedniej ilości białek, tłuszczów, węglowodanów w tym błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Bez tych wszystkich elementów nasz organizm nie będzie dobrze funkcjonował, wszystko jest ze sobą ściśle powiązane. Na przykład niedobór błonnika pokarmowego przyczynia się zarówno do nowotworów okrężnicy jak i dyslipidemii czy cukrzycy typu II. Zastanawiasz się dlaczego? nasz dietetyk udzieli Ci wyczerpujących odpowiedzi.

Żywienie w chorobach dietozależnych to dostosowanie się do głównych zaleceń żywieniowych i piramidy zdrowego żywienia IŻŻ*, to unikanie nadmiernej ilości soli, cukru i niezdrowych tłuszczów.

*IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia